Zonnepanelen als standaard bij nieuwbouw
Het verplichte E-peil ligt vandaag nog op E30, wat gelijk staat aan de BEN (Bijna-EnergieNeutraal)-woning. Dat E-peil behaalt de bouwheer gemakkelijk. Al in 2019 daalde het gemiddelde E-peil naar E17 voor aanvraagjaar 2019. Opmerkelijk: 10% van de ingediende EPB-aangiften behaalde zelfs een E-peil onder 0.
Het S-peil ofwel het schilpeil dat de energie-efficiëntie van een gebouw uitdrukt, blijft voor dit jaar ongewijzigd op S28. Het E-peil E20 dient behaald te worden voor nieuwbouwwoningen die een S-peil hebben dat hoger ligt dan S28. Daarnaast kan je als bouwheer kiezen om het minimumaandeel aan hernieuwbare energie van minstens 25 kWh/m² jaar na te streven.
Voor de ingediende EPB-aangiften van het aanvraagjaar 2019 valt op te tekenen dat 93% van de nieuwbouwwoningen (huizen en appartementen) voor het aandeel hernieuwbare energie koos. Slechts in een kleine 7% van de nieuwbouwwoningen opteerde de bouwheer de 10% strengere E-peileis.
Combinatie zonnepanelen – warmtepomp
De plaatsing van zonnepanelen heeft duidelijk het overwicht en zit in de lift zit sinds 2014, de start van de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie. Voor het aanvraagjaar 2019 werd bij 61% van de woningen enkel zonnepanelen (PV) geplaatst om het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie in te vullen. In 26% van de nieuwbouwwoningen gebeurde de combinatie-investering zonnepanelen met een warmtepomp. In 30% van de nieuwbouwwoningen is een warmtepomp geplaatst.
Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting algemeen verboden bij nieuwbouw. Verwacht wordt dat de warmtepomp meer wordt toegepast. Wie een warmtepomp plaatst, kiest daarbij in twee derde van de gevallen voor een buitenlucht-water-warmtepomp en bijna een derde plaatst een bodem-water-warmtepomp (geothermische warmtepomp).