
Waarom traditioneel metselen populair blijft
De baksteen in de maag? Dan denk je waarschijnlijk aan het bouwen met stenen. Traditioneel metselwerk blijft populair vanwege de duurzaamheid, esthetiek en flexibiliteit die het biedt.
Bouwen met een dragende binnenmuur, spouw en gevel is en blijft de populairste bouwmethode. Vele aannemers zijn er dan ook mee vertrouwd. De klassieke bouwmethode staat garant voor een (akoestisch) sterke isolatie en goede vochtbescherming. Metselwerk is zeer robuust en bestand tegen zware weersomstandigheden, brand en slijtage.
Je kan er architecturaal alle kanten mee uit, maar er is wel een stevige fundering voor nodig. De bouwtijd duurt ook iets langer. Bakstenen bieden een tijdloze en klassieke uitstraling en je hebt een ruime keuze in kleuren en patronen. Interessant voor later mocht je je woning willen verkopen: de tijdloze uitstraling en duurzaamheid maken het aantrekkelijk voor kopers.
Type stenen
De meest voorkomende materialen voor de traditionele bouw zijn snelbouwstenen, zeg maar de geperforeerde bakstenen van groot formaat. Om aan de strengere EPB-eisen te voldoen, kies je vandaag best voor een extra isolerende variant. De kalkzandsteen biedt een hoge akoestische en thermische isolatie maar weegt wel zwaarder. Tot slot is er het robuuste betonblok, die je in je woning zelfs zichtbaar kan laten. Extra voordelig is dat betonblokken de warmte of koelte opnemen en traag weer aan de woning afgeven. Bekijk het als een natuurlijke manier van verwarmen of koelen.
Andere opties?
Als je van de traditionele bouwmethode wil afstappen en het sneller wil doen gaan, dan is systeembouw een interessante optie. Alle constructies worden vooraf in een atelier gebouwd. De montage op de werf duurt enkele werkdagen. Alleen ramen en dorpels worden nog ter plaatse geplaatst.
Het afwerken van de klassieke of systeembouw kan bij beide methoden met een gemetselde gevel of alternatief.