Slim en goedkoper bouwen door ruimte te besparen
Op zich bouwen we al kleiner dan vroeger: in Vlaanderen wonen we zelfs 30 m2 kleiner dan het gemiddelde van 160 m2 twintig jaar geleden. Per persoon heb je qua vloeroppervlakte 18 m2 nodig. Voor een keuken en slaapkamer gaan architecten uit van zo’n 12 m2, voor een kinderslaapkamer van 9 m2 en voor een inkomhal 1,5 m2. Voor een badkamer of berging tel je best 7 m2.
Hou je buitenoppervlakte zo klein mogelijk
Compact bouwen betekent een woning realiseren met een zo groot mogelijk bewoonbaar volume en een zo klein mogelijke buitenoppervlakte. Minder hoeken om af te werken, minder materiaalverbruik en minder werkuren maken het zo goedkoper. Een rijwoning met een benedenverdieping en een verdieping onder een zadeldak is zowat de eenvoudigste en goedkoopste vorm van een compacte woning. Dakkapellen kunnen de prijs erg de hoogte injagen.
Welke ruimtes zijn essentieel?
Denk ook goed na of bepaalde ruimtes echt wel nodig zijn. Heb je bijvoorbeeld echt een inpandige garage nodig? Denk eraan dat een aparte garage of carport ruimte bespaart en het budget drukt. Goedkoop bouwen kan ook door een kelder achterwege te laten. Een kruipkelder kan evengoed. Een vloerplaat is zelfs de voordeligste optie.
Optisch je woning vergroten
Naar indeling kan je meubels integreren in het ontwerp zoals bijvoorbeeld een zitraam. Kast- en opbergruimte mogen dan ruimte in beslag nemen, je woning ziet er in één slag opgeruimd uit.
Tot slot zijn er heel wat mogelijkheden om je woning ruimer te laten tonen. Denk maar aan één grote leefruimte met vide, glazen binnendeuren, plafondhoge kasten of XL-vloertegels.