De klassieke bouw en zijn alternatieven: welke bouwmethode past het best bij jou?

De meest klassieke en ook populaire methode om een woning te bouwen, is metselen. Intussen passen we ook andere bouwmethoden toe: naast het vaker voorkomende houtskelet zijn er nog meerdere interessante alternatieven die het bekijken waard zijn.

Klassieke bouw

Bouwen met een dragende binnenmuur, spouw en gevel is en blijft de populairste bouwmethode. Vele aannemers zijn er dan ook mee vertrouwd. De klassieke bouwmethode staat garant voor een (akoestisch) sterke isolatie en goede vochtbescherming. Je kan er architecturaal alle kanten mee uit, maar er is wel een stevige fundering voor nodig. De bouwtijd duurt ook iets langer.

Als je het sneller  wil doen vooruitgaan, dan is systeembouw een interessante optie. Alle constructies worden vooraf in een atelier gebouwd. De montage op de werf duurt enkele werkdagen. Alleen ramen en dorpels worden nog ter plaatse geplaatst. Een klassieke of systeembouw afwerken kan met een gemetselde gevel of alternatief.

 

Bouwen met hout
Kies je voor ecologisch en licht, maar toch sterk? Dan is hout mogelijk een optie. Bouwen met hout bestaat in twee methodes: houtskeletbouw en CLT (cross laminated timber). Beide worden ook in een atelier voorbereid.

CLT bestaat uit grote massieve platen die bestaan uit gelijmde houtlagen. Bij houtskeletbouw bestaat het volledige skelet uit houten horizontale en verticale balken die een kader vormen. Een bio-ecologische houtskelet isoleren kan met stro of hennep. De buitengevel afwerken kan ook weer volledig naar wens. Dat kan ook opnieuw een traditionele steen zijn.

 

Staal- en betonbouw

Staalbouw is interessant wanneer je van de industriële look houdt. Een staalskelet bestaat uit verticale kolommen en houten liggers waarrond de buitenbekleding komt. Ook deze stalen constructie wordt voorbereid in een atelier. Een goed ontwerp is hierbij noodzakelijk want wijzigingen zijn niet meer mogelijk. Staalbouw biedt je ruimtelijkheid als grote voordeel.

Dezelfde grote overspanningen zijn ook bij betonbouw mogelijk. Voordelig is dat er geen pleister nodig is voor de binnenwanden. Beton heeft alle voordelen mee: het materiaal is erg vuurvast, bijzonder akoestisch en thermisch comfortabel.

 

Welke bouwmethode je uiteindelijk kiest, zal niet alleen bepaald worden door je voorkeur. Ook de omgeving en de ondergrond spelen een rol. Je goed informeren, is dus de boodschap!

(kcw)